17 listopada Promyczki wzięły udział w warsztatach kulinarnych, które odbyły się w Zagroda na Pacanach w miejscowości Iwkowa.
Zajęcia kulinarne były dla dzieci świetną formą wypoczynku i relaksu oraz doskonałym czasem na poznawanie świata i uczenia się pracy w zespole.
Warto od najmłodszych lat uczyć dzieci zdrowego odżywiania i czerpania przyjemności z jedzenia zdrowych, estetycznie podanych, a przede wszystkim własnoręcznie wykonanych posiłków.
Dzięki zajęciom kulinarnym, przedszkolaki mogły poznawać różne tajemnice kuchni, przygotowywać samodzielnie smakowite potrawy, dotykać, wąchać i smakować, bawić się kolorem i kształtem, rozbudzać swoją wyobraźnię i fantazję, uczyć się kulturalnego zachowania przy stole
.
Przygotowywanie posiłków było dla Promyczków wspaniałą i „pyszną” zabawą.
Dzieci po każdych wykonanym zadaniu – zrobienie własnej owsianki, skomponowanie ulubionej sałatki warzywnej z olejem lnianym oraz upieczeniem i udekorowaniem pierniczków – dokonywały samooceny, opowiadały o swojej pracy, degustowały potrawy, wypowiadały się na temat smaku, zapachu i wyglądu. Na koniec, każde dziecko przygotowało i zapakowało niespodzianki dla członków swoich rodzin
Nieocenioną pomocą stały się Panie prowadzące zajęcia, które cechowały się ogromną otwartością, życzliwością, profesjonalizmem oraz cierpliwością do naszych aktywnych i badających świat Promyczków. Z całego serca dziękujemy i życzymy samych sukcesów!
