Wszyscy bardzo dobrze wiemy jak ważną rolę w prawidłowej diecie dziecka pełnią warzywa i owoce.
W ubiegłym tygodniu Bystrzaki w ramach zajęć miały okazję poznać różnego rodzaju warzywa i owoce, dowiedziały się, które można jeść surowe, które trzeba ugotować , a z których można zrobić konfitury i zapasy na zimę
.
Na zajęciach przedszkolaki porównywały wielkość, kształt i kolor warzyw oraz owoców. Klasyfikowały owoce i warzywa według wskazanych cech . Oglądały, dotykały, wąchały
i smakowały, poznając owoce i warzywa różnymi zmysłami, bawiąc się w badacza owoców i warzyw
.
Podczas zajęć dydaktycznych, przedszkolaki sortowały, układały rytmy , śpiewały owocowe piosenki, słuchały wierszy o warzywach. Przekonały się jak wyglądają zdrowe przekąski w środku, co to znaczy „cały”, a co ,,pół’’
.
Poznały literę „O,o jak ogórek”, którą zaprezentował sam Pan Ogórek . Nie zabrakło owocowo-warzywnych prac plastyczno-technicznych oraz zabaw kulinarnych. Bystrzaki doskonale poradziły sobie z przygotowaniem sałatki jarzynowej
. Bawiliśmy się przy tym znakomicie i …smakowicie
!
To był tydzień pełen smakołyków, zapachów i sensorycznych doznań. Mamy nadzieję, że większość z naszych kochanych przedszkolaków częściej sięgnie teraz po zdrowe przekąski… Smacznego!
