Celem zajęć było uświadomienie dzieciom, jak wielkie znaczenie ma chleb w naszym życiu
, skąd się bierze
i ile pracy kosztuje jego przygotowanie
. Rozmawialiśmy z dziećmi o tym, że chleb należy szanować
i dziękować za każdy bochenek.
Zdobywaliśmy wiedzę poprzez zabawy ruchowe
i dydaktyczne
. “Bystrzaki” dowiedziały się ciekawostek o rodzajach zbóż
, mąk
oraz składnikach potrzebnych do wypieku chleba
, poznając przy tym nowe słowa
i smaki
.
Wybraliśmy się na spacer do piekarni
. Dzieci samodzielnie zrobiły zakupy
, wybierając różne rodzaje pieczywa ![]()
. Była to cenna lekcja odpowiedzialności i planowania
.
Kulminacyjnym punktem dnia było samodzielne zrobienie małego chlebka przez każdego przedszkolaka! Dzieci z radością
ugniatały ciasto
, formowały bułeczki
i z dumą obserwowały
, jak ich dzieła trafiają do piekarnika
.
Po skończonej pracy “Bystrzaki” spróbowały różnych smaków pieczywa ![]()
zakupionego w piekarni i wspólnie oceniały
, które z nich są lepsze, ucząc się przy tym kulturalnej dyskusji o gustach
.
Dzień Chleba był pełen radości
, nowych wrażeń sensorycznych ![]()
i praktycznej wiedzy, którą dzieci z pewnością wykorzystają. Była to lekcja szacunku do pracy i jedzenia
.
